Under 28 år har 112-åriga kulturbiografen Långeds Bio i Dals Långed, visat en hemlig film under Filmfestival På Dal.

28:e Filmfestival Göken.

Ingen vet vilken film som visas förrän filmen rullar!

Innan filmen bjuder vi på cider och i filmens paus visas,

Långeds Bios 35 mm filmprojektor från 1932, troligen landets äldsta i drift.

Utlottning av hemliga vinster på Biobiljetten.

Vem vet, kanske det även i år dyker upp någon filmkändis…

Innan filmen och i filmens paus av "Förälskad i Rom" berättar konsthistoriker Cecilia Hedbor om sitt älskade Italien, Rom & Michelangelo!

Cecilia har studerat konsthistoria bl.a. tre år i Rom.Hedbor har flödande kunskaper inom området och har undervisat i konsthistoria på Universiteten i Uppsala och Stockholm, och på Stenebyskolan i Dals Långed.

Besökare får gärna komma klädda i den italienska flaggans färger och vi bjuder på italienska Crostini.

Medarr: Italienska Statens Turistbyrå

Inspelad i Bengtsfors för 20 år sedan och är numera en kultförklarad komedi på värmländska.

Sussie är spårlöst försvunnen och hennes bror återvänder till brukssamhället. Vi möter Pölsa, Gerd, polisen Davidsson och fler skumma individer, när regissör Ulf ”Tarantino” Malmros tar oss till Bengtsforsmiljöerna. I rollerna bl.a. Tuva Novotny, Kjell Bergqvist, Michael Nyqvist, Jonas Rimeika, Bengt Alstelind, Johan Östlund, Jonny Andersson och som legendariska ”Pölsa” Björn Starrin. Vi hoppas att alla intresserade och ni som medverkade i filmen, passar på och kommer på denna speciella jubileums filmvisning.

Det är 20 år sedan "Smala Sussie" spelades in i Bengtsfors. Det firar Långeds Bio med att värmländska skådespelaren Bengt Alsterlind från "Smala Sussie" berättar om filminspelningen och sitt liv inom film & TV. Innan filmen och filmens paus. Bengt är en duktig skådespelare och är en landets mest kända SVT programledare från bl.a. "Hajk", "Solsta Café", "Vi i femman". Det blir även besök av flera som medverkade i filmen. Konferencier under kvällen är Filmare Jonny Andersson, som tog ”Smala Sussie” till Bengtsfors, fixade även alla inspelningsplatser, medverkar i filmen och visar material från filminspelningen.

Woody Allens underbara komedi, efter succén med ”Midnatt i Paris!

I uppföljarfilmen tar han bl.a. med sig skådespelarna Alec Baldwin och Penélope Cruz till Italien och den mycket vackra kulturstaden Rom. En ung amerikanska faller för den italienska kärleken. En mans släktingar tar fel och tror att en prostituerad är hans fru. En annan man vaknar en morgon och är plötsligt superkändis. Woody Allens 42:a film är en rolig, vacker och varm film, och duschscenen är helt underbar.

Inspelad i bl.a. Bengtsfors & Karlstad och är en charmig kultkomedi av Åsa-Nisse regissören Ragnar Frisk. Med Sven-Ingvars och flera stora skådespelare. Komedin handlar om några hårdingar (typ Helan & Halvan) som vill åt bandets noter, det blir drama och dueller. En i äkta färg så ovanlig, som en svensk Westernfilm. Fylld av Sven-Ingvars hits som; Vid din sida, Önskebrunnen, Te´dans mä Karlstadtösera. I rollerna bl.a. Ingvar Karlsson, Sven-Erik Magnusson, Sven Svärd, Rune Bergman, Sven-Olof Petersson och Kent Finell.

Det är 60 år sedan Sven-Ingvars spelade i Kulturhuset Långeds Folkets Hus. Det firar Långeds Bio med att självaste Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars berättar om filminspelningen av "Under ditt Parasoll" och sitt liv i "Sven-Ingvars". Innan filmen och filmens paus. Ingvar Karlsson är en ypperlig musiker och har även fått flera priser bl.a. "Grammis", "Frödingmedaljen" och "H.M. Kungens" medalj för mångåriga och uppskattade insatser inom musiken. Ingvar Karlsson spelar någon Sven-Ingvars låt och visar material. Konferencier under kvällen är Filmare Jonny Andersson.

© Filmföreningen på Dal 2024
Design av Bloms IT