Warner Bros. Pictures bjuder in dig att uppleva det extraordinära systerskapet mellan tre kvinnor som delar ett okrossbart band i "Purpurfärgen". Denna nya version av den älskade klassikern är regisserad av Blitz Bazawule och producerad av Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Scott Sanders och Quincy Jones.

I huvudrollerna ser vi Taraji P. Henson, Danielle Brooks, Colman Domingo, Corey Hawkins, H.E.R., Halle Bailey, Aunjanue Ellis-Taylor och Fantasia Barrino.

Manuset är skrivet av Marcus Gardley, baserat på romanen av Alice Walker och på musikalen av Marsha Norman.

Håkan Bråkan vill verkligen ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull. Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos… Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta.

Paul Hunham är en allmänt ogillad professor på Barton Academy. Utan familj eller någonstans att åka över julen 1970, stannar han på campus för att handleda studenter som inte kunnat åka hem. Efter några dagar finns bara en person kvar: den stökiga 17-åringen Angus, en duktig elev, vars dåliga beteende alltid hotar att få honom avstängd. Tillsammans med skolans chefskock Mary, vars egen son nyligen dött i Vietnam, bygger de tre en osannolik vänskap när de tillbringar julen tillsammans.

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Filmen är ett biografiskt drama om den legendariska raggaemusikern Bob Marleys liv.

Berättelsen om det svenska rockbandet Imperiets väg till Svensktoppen och de stora arenorna. Det är också historien om Sverige i en era då landet hade en avgörande plats på den världspolitiska arenan, och samhällsengagemang hos artister var en självklarhet. Imperiet föddes ur det ikoniska punkbandet Ebba Grön. De blev postpunkgenerationens fixstjärnor och ett av 1980-talets största svenska rockband. Medialt påpassade, men ofta obekväma i kändisskapet, tog bandet musiken i nya riktningar.

Den maktgalne danske kungen Kristian II (Claes Bang) skyr inga medel när han planerar att ta över Sveriges krona från Sten Sture (Adam Pålsson). Samtidigt svär systrarna Freja och Anne (Alba August och Sophie Cookson) att skoningslöst hämnas på de män som brutalt mördat deras familj. Allt kulminerar i Sveriges huvudstad, där systrarna dras in i intrigerna kring massavrättningen Kristian Tyrann beordrat - Stockholms blodbad. Action, attityd och svart humor förenas i en historia där förvånande mycket faktiskt hänt på riktigt.

En naziofficer blir kär i hustrun till befälhavaren för koncentrationslägret Auschwitz.

En varm sommardag i Oslo vaknar de döda till liv. En mamma omkommer i en bilolycka och familjen måste hantera död och uppvaknande på samma gång. En äldre kvinna får sin älskade tillbaka efter att ha begravt henne samma dag. En morfar försöker förtvivlat få tillbaka sitt barnbarn för att lindra dotterns sorg. Hanteringen av odöda är en smärtsam, rörande och bitvis otäck berättelse om människor i sorg som får sin högsta önskan uppfylld. Saknad och längtan, hopp, förtvivlan och kärlek starkare än döden. Med Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie (båda från Världens värsta människa) och Bahar Pars (En man som heter Ove). Manus av författaren John Ajvide Lindqvist (Låt den rätte komma in, Gräns) som också skrivit bokförlagan och regi av norska debutanten Thea Hvistendahl.

En sörjande pappa genomför sin efterlängtade hämnd mot ett hänsynslöst gäng på julafton.

Karl P Dal var en av Skånes mest älskade artister och känd för sin oemotståndliga charm och energi. Dokumentären belyser hans inspirerande musikaliska resa, från debutalbumet, till att bli ett av Sveriges största band på 70-talet. Med tidlösa hits var Kal P Dal inte bara en artist, utan en glädjespridare som hade som motto att rocka röven av svenska folket. Filmen är en hjärtlig och nostalgisk tillbakablick på 70-talets skånska och svenska musikscen.

Hunden Snuten är Tures bästa vän. Men det verkar som familjen Knyckertz snott den. Ture måste välja, ska han vara ärlig och lämna tillbaka hunden, eller behålla den och därmed hjälpa familjen att genomföra en livsfarlig kupp? Sanningen är inte alltid den man tror och Tures beslut kommer leda till en större katastrof än han kunnat ana… KNYCKERTZ & SNUTJAKTEN tar den älskade tjuvfamiljen från böckerna och julkalendern till landets biografer i ett spännande äventyr för hela familjen

Nalle-Maja är med familjen på picknick men ingen verkar vilja leka med henne. När hon i ensamhet får i sig XYZ-saft och blir pytteliten tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta henne och går det att göra skillnad om man är liten som en myra?

Tummen och Tummens Mamma, äntligen på Bio!

Inger och Lasse Sandbergs älskade lilla Tummen gör sitt första besök på Bio i ett härligt litet knattefilmspaket med 5st restaurerade avsnitt. En perfekt film för alla barn i 2-5års åldern som kanske gör sitt första biobesök.

"I Blåbärsskogen"
Tummen ska plocka blåbär, ett till mamma och ett till sig själv. Ett härligt skogsäventyr med bergsbestigning och möten med skogens för Tummen stora djur som hackspett, räv och en snigel.

"Luftfärder"
Tummen och Tummens mamma spelar badminton. När mamma hämtar saft hör Tummen en massa olika ljud som måste undersökas.

"Tummens mamma slutar röka"
Tummen hjälper sin mamma att hitta på andra saker istället för att röka.

"Tummen reser från vintern"
Tummen tycker snön kommer för tidigt så Tummen reser till andra länder som Opp-och-ner-land, Bil-land, Hopp-land och Blöt-land.

"Flaskposten"
När Tummen fiskar får Tummen upp en flaskpost med en skattkarta.

Lördag den 16/3 är det Musikafton på Svea-Bio i Ed. Före filmerna startar kl 14.00 Erik Bäck underhåller tillsammans med Amy, Claire och Inez från Kulturskolan i foajén på Stallbacken

Alla barn bjuds på ansiktsmålning. Texten uppdateras.

© Filmföreningen på Dal 2024
Design av Bloms IT