I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Tre systrar i åldrarna 7 till 15 bor ensamma eftersom deras mamma är borta under längre perioder. När socialtjänsten kräver ett familjemöte planerar äldsta syster Laura att hitta en stand-in som kan ta mammans plats.

Året är 1907. Gruvbyn Sulis i Nordland är Nordens svar på Vilda Västern och koppargruvorna i fjällen är bland de största och de mest skoningslösa att arbeta i. 18-årige Konrad är i desperat behov av jobb och får anställning i den livsfarliga gruvan Hanken. Det är brutala villkor för arbetarna och förhållandena blir inte bättre när den cyniske Olof Wenström blir chef för gruvbolaget. Uppror blossar upp och den socialistiska aktivisten Helene Ugland manar till kamp. Mitt i konflikten står Konrad.

En film om Cornelis Vreeswijk

Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Den fattige invandrarkillen från Holland blev folkkär när han moderniserade den svenska visan i mitten på 60-talet. Samtidigt kämpade han hela sitt liv med missbruksproblem och ett stormigt privatliv som ofta hamnade på löpsedlarna. Med hjälp av nyupptäckt arkivmaterial tecknar denna dokumentär ett nära porträtt av en artist som in i det sista ville ge röst åt samhällets svaga och trasiga. Kanske för att han, trots sina framgångar, alltid var en av dem.

Puben The Old Oak kämpar för överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. När ett antal syriska flyktingar kommer till samhället blir stämningen laddad bland byborna. Men pubägaren TJ Ballantyne blir vän med flyktingen Yara, och börjar snart se möjligheter snarare än hot.

Woody Allens underbara komedi, efter succén med ”Midnatt i Paris!

I uppföljarfilmen tar han bl.a. med sig skådespelarna Alec Baldwin och Penélope Cruz till Italien och den mycket vackra kulturstaden Rom. En ung amerikanska faller för den italienska kärleken. En mans släktingar tar fel och tror att en prostituerad är hans fru. En annan man vaknar en morgon och är plötsligt superkändis. Woody Allens 42:a film är en rolig, vacker och varm film, och duschscenen är helt underbar.

Innan filmen och i filmens paus av "Förälskad i Rom" berättar konsthistoriker Cecilia Hedbor om sitt älskade Italien, Rom & Michelangelo!

Cecilia har studerat konsthistoria bl.a. tre år i Rom.Hedbor har flödande kunskaper inom området och har undervisat i konsthistoria på Universiteten i Uppsala och Stockholm, och på Stenebyskolan i Dals Långed.

Besökare får gärna komma klädda i den italienska flaggans färger och vi bjuder på italienska Crostini.

Medarr: Italienska Statens Turistbyrå

Det görs så många bra filmer i våra grannländer. I kväll visas ett par av dom i samarbete med Föreningen Norden Bengtsfors/Ed. Föreningen Norden B/E presenterar sig och du kan under kvällen göra deras Nordenquiz. Föreningen bjuder också på lite godis.

Karl P Dal var en av Skånes mest älskade artister och känd för sin oemotståndliga charm och energi. Dokumentären belyser hans inspirerande musikaliska resa, från debutalbumet, till att bli ett av Sveriges största band på 70-talet. Med tidlösa hits var Kal P Dal inte bara en artist, utan en glädjespridare som hade som motto att rocka röven av svenska folket. Filmen är en hjärtlig och nostalgisk tillbakablick på 70-talets skånska och svenska musikscen.

© Filmföreningen på Dal 2024
Design av Bloms IT