Succé för filmfestivalen

25 mars 2024
Mikael Blom

Filmfestival på Dal är ett av Dalslands största kulturevenemang och pågick mellan 15-24 mars. Filmfestivalen 2024 blev en stor succé! 7300 såg film under veckan.

Filmfestivalen invigdes i Högsäter under högsta galastämning. Bubbel, tipspromenad och fotografering i bästa Oscarsstil! Invigningsfilm var Poor Things.

Filmfestivalen firar i år den 30:e filmfestivalen. I början av 90-talet hade biografägarna i Dalsland ett möte med bl.a. Tomas Eskilsson som startade Film i Väst. Där beslutade man att starta en filmfestival. Första filmfestivalen hölls 1993. Filmfestivalen har återkommit varje år sedan dess, förutom 2021 och 2022 då den ställdes in på grund av pandemin.

-Vi är jättenöjda med festivalen. 7300 varav 2300 skolelever är ett jättebra resultat. Under filmfestivalen kan man se bra filmer på bio till ett riktigt lågt pris. Vi har besökare som har hunnit att se 15-20 filmer under veckan. Många har berömt oss för ett varierat och högkvalitativt filmutbud säger Mikael Blom, ordförande i Filmföreningen på Dal.

Den mest sedda filmen under filmfestivalen var Hammarskjöld tätt följd av Den Sista Resan. Mest sedda barnfilmen var Håkan Bråkan 2.

Många av biograferna har också haft filmrelaterade evenemang i samband med filmvisningarna. Filmfestivalen arrangeras av Filmföreningen på Dal som består av biograferna i Bengtsfors, Ed, Högsäter, Långed, Mellerud, Åmål och Åsensbruk samt ett 70-tal medlemmar.

Under filmfestivalen har det också hållits ett Filmresidens i Bengtsfors. Där har filmare och musiker arbetat med sina projekt och använt Odéons biosalong för att testa sitt material på bio. Mer om residenset hittar ni här: Filmresidens med Carlos & Johan - Filmfestival på Dal (filmfestivalpadal.se)

Vi ser fram emot en ny filmfestival 2025!

Mikael Blom, Ordförande för Filmföreningen på Dal

© Filmföreningen på Dal 2024
Design av Bloms IT